Oehoe Waarneming
U heeft een Oehoe gezien?
Spannend voor uzelf maar ook voor ons. Vanwege de zeldzaamheid van de vogel moet dit goed gedocumenteerd worden. Vandaar dat we u bij uw melding vragen te denken aan volgende zaken:
*1. Plaats:
Omschrijf de plaats zo exact mogelijk. Wanneer de uil in een dorp/stad zat/zit, kunt u bijvoorbeeld een adres opgeven. In het buitengebied bijvoorbeeld de kruising van 2 wegen vlakbij de plek. Bent u bekend met coördinaten, dan graag de Amersfoortcoördinaten melden.
*2. Tijdstip:
Tamme oehoes zijn ook wel eens overdag actief. Om een indicatie te krijgen is het daarom goed ook de tijd te vermelden.
*3. Aard van de waarneming:
Omschrijf of de uil actief was, of dat hij zat te ‘slapen’ op een dak e.d. Wanneer de oehoe ook roept, graag expliciet vermelden.
*4. Grootte in vergelijking met andere vogels uit de buurt:
Vaak komt het voor dat mensen een Ransuil verwarren met een oehoe. Daarom vragen we of u wilt omschrijven hoe groot de vogel was (bijvoorbeeld zo groot als een kraai of 2x zo groot als....).
*5. Aantal waarnemers:
Bij een dergelijk zeldzame waarneming is het altijd mooi dat verschillende mensen het dier hebben gezien. Is dat het geval, dan graag melden. Dit maakt een waarneming een stuk zekerder.
*6. Verwarring met ransuil:
Kunt u kort omschrijven of verwarring met de ransuil uitgesloten is. Bent u bijvoorbeeld een (amateur) ornitholoog die ervaring heeft met ransuilen. Ransuilen roepen ook ‘oehoe’, maar dan zachter en sneller achter elkaar. Maar voor de leek lijkt het allemaal erg op elkaar. Ransuilen zijn niet groter dan een kraai, de oehoe is meer dan 2x zo groot.
We kunnen ons voorstellen dat met name het laatste punt de indruk wekt dat we u niet vertrouwen. Dat is natuurlijk niet onze bedoeling. Maar 9 van de 10 oehoemeldingen blijkt na controle toch om Ransuilen te gaan. Dat willen we proberen te voorkomen.
In ieder geval alvast hartelijk dan voor uw melding.
Uiteraard behandelen we uw waarneming vertrouwelijk en geven er geen bekendheid aan.
Bekijk en luister het verschil tussen de Ransuil en de Oehoe.