Kannibalisme

26-09-2023 21:15
 

Harteloos, gruwelijk, meedogenloos, wreed. De natuur doet niet aan deze menselijke beschouwingen. De natuur is, oehoes zijn, en hiermee is alles gezegd. Toch zal bij menigeen een van deze termen opwellen bij het zien van de foto's. In 'onze wereld' is kannibalisme uitgebannen maar in de dierenwereld is het nog aan de orde van de dag. Oehoes hebben een zeer gevarieerd menu en kunnen moeiteloos overschakelen op een andere prooisoort. De noodzaak om elkaar te doden om op te vreten is dus niet erg groot. Het gebeurt dan ook zelden dat volwassen oehoes elkaar doden en nog zeldener elkaar opeten. In 2015 werden de restanten aangetroffen van een adulte Oehoeman als prooi in een nestkist in Overijssel (zie foto 1).

foto: Mark Zekhuis

Oehoes eten ook aas en het is niet bekend of deze (vreemde) man als prooi geslagen is of (bijvoorbeeld als verkeersslachtoffer) is opgehaald.

Het soort Kain en Abel conflicten wat veel voorkomt bij nestjonge buizerds en arenden zien we dus nagenoeg niet bij oehoes. Maar wanneer er in een nest een kuiken het niet redt, om wat voor reden dan ook, wordt het wel degelijk als prooi verorberd. Geen verspilling in een Oehoenest.

Zo legde een camera vast hoe op 14 mei een oehoevrouw werd lastiggevallen door kraaien (foto 2). 

Kraaien en oehoes zijn geen vrienden en deze open nestplek bood geen enkele beschutting tegen de torpederende kraaien. Het lukte de kraaien dan ook de vrouw van het nest te jagen en haar jongste kuiken dood te pikken. Het oudste jong kon op tijd beschutting vinden in de omringende begroeiing. Toen de Oehoevrouw om 19:11 (34 minuten later) terugkeerde was het kwaad al geschied. Het jongste kuiken lag levenloos buiten de nestkom en de vliegen hadden haar al gevonden. Na een korte inspectie pakte de Oehoevrouw het dode jong op en stopte ze het onder haar waar het oudere jong zich ook bevond (foto 3). 

Om 21:39 werd het dode jong deels opgevoerd aan het oudere jong. De restanten van het jong werden door de vrouw om 22:18 afgevoerd. Oehoes hebben voedseldepots waar ze voedsel in opslaan. Dit kunnen gaten of spleten in rotsen of holen in de grond zijn. Uren later om 03:24 komt de vrouw weer op het nest met de resten van het dode jong om het aan het overgebleven jong te voeren (zie foto 4).

Op foto 5 is goed te zien dat oehoes niet vies zijn van een uiltje. Bij dit nest in Duitsland troffen we in 2015 een Ransuil (Asio otus), Kerkuil (Tyto alba) en Bosuil (Strix aluco) aan als prooi.

Het bovenbeschreven voorval was voor mij het eerste geval van kannibalisme bij oehoes en dankzij de camera's hebben we deze bijzondere gebeurtenis kunnen vastleggen.

 

foto's en tekst Hans Hasper via Facebook