Een broedende oehoe op 17 januari?

19-01-2016 10:39
Mogelijk al eerste broedende oehoe gezien
 
Toen de onderzoeker Frank op 17 januari bij Limburg over de grens een oehoeterritorium controleerde, vond hij in eerste instantie 1 plukrest van de oehoes. Het was een geslagen houtduif. Omdat er een laagje sneeuw lag, was er verder niets te zien van poepresten of iets dergelijks.
Uit gewoonte tuurde de onderzoeker de groeverand af waar de uilen in de voorgaande jaren altijd hadden gebroed.
Tussen de vegetatie bovenop de rand van de groeve zag hij een bruine vlek. Kon natuurlijk een hoopje zand, boomstronk o.i.d. zijn. Met een eenvoudig fototoestel maakte Frank van afstand toch maar een foto. En op de foto is voor de kenners toch echt een liggende oehoe te zien, misschien wel dankzij de vele megapixels die camera’s van tegenwoordig hebben.
Een broedende Oehoe op 17 januari ? 
Omdat we onderzoekers zijn is iets pas zeker als er bewijs is. Dus het kan nog gaan om een uil die op dit moment verschillende nestholen uitprobeert. Dat doen oehoes wel vaker; een dagje “proefbroeden” en kijken of het uitgekozen plekje veilig en rustig genoeg is.
Komende week zal de onderzoeker natuurlijk nog eens gaan kijken. Wanneer de Oehoe dan weer op dezelfde plek ligt, mogen we er van uit gaan dat het raak is. Dus... mogelijk al een eerste broedende Oehoe op 17 januari 2016.
Het record stond op 29 januari 2014, toen in Overijssel een oehoepaar was begonnen met het leggen van eieren. We weten dat door tijdens het ringen verschillende maten te nemen van de jonge uiltjes. Daarmee kunnen we de leeftijd bepalen en vervolgens terugrekenen wanneer er begonnen is met de eileg.
 
Hoe is het mogelijk... hartje winter en misschien  al een broedende vogel.
Tja...... als je in de natuur even rond kijkt hebben we kunnen zien dat bijvoorbeeld de hazelaar ook al een tijdje in bloei staat. Mensen met hooikoorts die daar gevoelig voor zijn, hebben dus hartje winter nu al luchtwegklachten. Vogels zingen al, bloembolletjes kwamen al uit enz.  Door het zachte weer van de afgelopen tijd lijkt de natuur ook vroeger te zijn ontwaakt. En mogelijk geldt dat ook voor deze oehoe.
 
In de bijlage de foto die Frank maakte. Wel goed kijken... de uil ligt precies in het midden tussen de braamvegetatie.
 
Met vriendelijke groet,
 
Gejo Wassink